German Mountain Troops 1/32 – Airfix 51468-0
Era un german, un american, un englez și un român ... nu - i banc, este doar o recenzie la figurine
Trupele de munte germane datează din 1915, Alpenkorps o unitate de elită a armatei. Desființată la sfârșitul Marelui Război va renaște în 1935 ca „Gebirgsjäger” și după Anschluss trupele sale vor asimila un număr considerabil de austrieci, trupele erau instruite să folosească atât schiurile cât și alte echipamente de iarnă și munte.
Producător : Airfix
Mărime : 54 mm
Scară : 1/32
Tară origine: Marea Britanie
Material : Plastic
Culoare: Albastru
Perioada : WW2
Tip: Figurine din plastic nepictate
Ani producție : 1976-1980
Ani reeditare : 2010 – 2014
Se pare că setul conținea 14 poziții, cel puțin așa am dedus eu văzând pe net (în premieră) alte două figurine: Nea Castană derivat din „Trăgător din poziția în genunchi” ce indică ceva cu mâna dreaptă și Nea Caisă derivat din „Trăgător din poziția culcat rezemat” care sprijinit pe
Dacă aruncăm ochii (sună plastic și ușor iresponsabil) pe acest set desigur că observăm echipamentul „exotic” : ancoriță, cordelină, schiuri și bețe de schi (noroc că există diacritice), stegulețe de semnalizare, carabina Mauser 98K, pistolul mitralieră Schmeisser, mitraliera MG 42 sau ceea ce pare a fi carabina Gewehr 33/40. Evident că din prima recunoaștem chipiul specific, celebra Bermütze iar la o privire atentă identificăm „o bavură” pe betelia stângă care se vrea să reprezinte insigna specifică „Floarea de Colţ” aka „Edelweiss”. Încă o curiozitate legată de acest set : nici măcar unul dintre ei nu are mâinile protejate de mănuși. Tot cu ocazia inspecției se observă că fiecare ostaș a fost înseriat
Cine a citit și/sau văzut „Unde se avântă vulturii” înțelege surescitarea iscată de acest set care a avut un impact puternic, ulterior (poate datorită așteptărilor prea mari) a fost cam dezamăgitor, în mod sigur din cauza pozițiilor dedicate alpinismului care sunt preponderent statice.
F1. Schiorul
Doi pirați
F2. Trăgător din poziția în genunchi
Mușchetarii jurând credință
F3. Mânuitorul de piolet
Echipat tot cu vestonul clasic, echipamentul sărăcăcios al predecesorului este suplimentat cu o baionetă și, evident, cu pioletul. Dacă este să fim cârcotași putem observa că este vorba de maxim un mini târnacop, un piolet respectabil ar fi avut unul din ciocuri aplatizat iar congenerul cu zimți pe concavitate. Dar îl iertăm deoarece compensează cu portîncărcătoarele pentru carabină :)
F4. Schior în repaus
Echipat cu același tip de hanorac cu două feţe (field grey/white) sîc. Cu doar două buzunare din trei, care au (în mod corect) câte o fâşie de întărire pe mijloc.
Poartă schiurile pe umărul stâng și atitudinea de „băț în fund” trebuie contracarată de câteva secvențe din „Cascadorii râsului”, când personajul face cerc în jurul său cu corniza pe umăr. Apropo de bețe, acestea sunt atârnate de încheietura mâinii stângi (cel puțin așa ar trebui ;) ).
Deci în ciuda tehnicilor „Mr.Bean în magazinul cu porțelanuri”, atitudinea contemplativă i-a adus sfârșitul, respectiv nemurirea (vezi. „Vine Moș Crăciun?”)
Severin Freud und Benjamin Raich
Înarmat cu Mauser K98 a reprezentat coloana vertebrală a luptelor de la „The Bloddy Carpet”. În mod normal pe centura trebuiau să fie șase portîncărcătoare, trei și trei de o parte și de alta a paftalei însă această omisiune este compensată prin atitudine și alte elemente ca lopata de infanterie, baioneta sau bidonul pentru apă. De notat faptul că este primul din grup la care vulturul situat frontal pe bermütze, pare vizibil.
Cei șase puști
... un nume normal pentru responsabilul cu agățarea. Moment propice să îmi amintesc cum umblam prin localitate, sub influența filmelor de cinema (că la tv ce să vezi în două ore de emisie). Aveam doi metri de sfoară la capătul căreia atârna o ancoriță portocalie (culoarea grundului cu miniu de plumb). Caloriferele (reci ;) ) de fontă se sprijineau pe două astfel de suporturi, undeva într-un bloc ce aștepta să fie repartizat, un calorifer schiopăta.
Revenind la „oile noastre”, este posibil că știți drama prin care trece acest ostaș, etern figurant (vezi Trupa de comando Matchbox – F6) interpretând roluri de legătură dar sus ajungând Clint Eastwood caresărută prințesa omoară neamțul.
F7. Vorbărețul
O altă apariție exotică, existența lui fiind pe deplin justificată deoarece condițiile meterorologice și de locație făceau ca adesea să lipsescă semnalul radio. Printre altele, combatanții din Gebirgsjäger erau instruiți în utilizarea stegulețelor de semnalizare ca mijloc alternativ de comunicare, deși erau situații când și aici cădea semnalul ... (vezi foto). În rest destul de anost comparativ cu distribuția din „Where Eagle Dare”, ceea ce făcea supraviețuirea extrem de dificilă. Evident că pentru varianta Blitzkrieg devine util dar se recomandă dotarea cu steaguri „tablă de șah” :)
F8. Trăgător din poziția culcat rezemat - solo
La prima vedere respectivul pare din alt film, mai modern. Îmi permit să îi atribui mânuirea unei carabine Gewehr 33/40, bazându-mă pe aspectul mai robust al armei din dotare. Oricum la această figurină, matrițerul era preocupat de alte gânduri, trăsăturile faciale fiind vag schițate, laterala dreaptă a capului fiind omogen-plată în ceva simbioză cu patul puștii. Laterala stângă a capului cețos conturată încât creează impresia că există o apărătoare de ceafă pe genul chipiului Sen Bou, în ciuda tuturor problemelor se poate mândri cu faptul că v-a fi unicul supraviețuitor în caz de atac cu gaz sarin. Restul echipamentului este regulamentar: veston, pantalon legat cu nojițe la nivelul gleznei și ranforsat cu moletiere elastice deasupra bocancilor cu carâmb scurt și crampoane metalice (nu-i cazul la aceste figurine cu tălpile lise), baioneta și nelipsitul bidon de apă.
Cinci pentru un bronz omogen
Infanteristul de munte nu se remarcă cu nimic, exceptând armamentul ce pare să fie un MG42 (dacă ne luăm după artbox-ul setului) sau un MG43 dacă ne înarmăm cu o lupă. Cert este că arma prezintă un orificiu pe intrados unde se poate monta crăcanul regulamentar, nu știu dacă o astfel de piesă există în set că eu n-am avut. Răcanii mei se mulțumeau cu un sprijin pe cutia de muniție, cum zicea un tataie „Dați-mi un punct de sprijin” .... sau parcă zicea „Crește-mi punctul de pensie”... verific pe google. Și el și colegul echipați cu hanoracul de care am tot vorbit.
F.11-12 Cățărătorii
Din ciclul „Recunoaște personajul”
Și din rândurile sale s-a făcut prima chetă pentru omagierea zeului Make.
Doi dintre mușchetari au trecut în tabăra Cardinalului ...Rommel
Doi cavaleri : „Te măriți sau ...”
F3. Mânuitorul de piolet
Heigh-Ho, Heill-Ho,
It`s home from work we go
Morocănosu`
F4. Schior în repaus
Poartă schiurile pe umărul stâng și atitudinea de „băț în fund” trebuie contracarată de câteva secvențe din „Cascadorii râsului”, când personajul face cerc în jurul său cu corniza pe umăr. Apropo de bețe, acestea sunt atârnate de încheietura mâinii stângi (cel puțin așa ar trebui ;) ).
Deci în ciuda tehnicilor „Mr.Bean în magazinul cu porțelanuri”, atitudinea contemplativă i-a adus sfârșitul, respectiv nemurirea (vezi. „Vine Moș Crăciun?”)
Unii au stele pe umăr, alții...
F5. Trăgător din poziția în picioare, foc cu foc
Trei puști necopți
F6. Agentul Iedera
Revenind la „oile noastre”, este posibil că știți drama prin care trece acest ostaș, etern figurant (vezi Trupa de comando Matchbox – F6) interpretând roluri de legătură dar sus ajungând Clint Eastwood care
Dintre replicile insignifiante reținem „mare nevoie mai au de fer, ca să-și potcovească caii”.
Doi pețitori
F7. Vorbărețul
Încă unul la sosire
F8. Trăgător din poziția culcat rezemat - solo
Doi k` prazul
F.9-10 Trăgător din poziția culcat rezemat și încărcător
Încărcătorul pare echipat modern, senzație dată de șapca NY care se dorește eine bermütze. De remarcat cele două buzunare de pe pieptul hanoracului care sunt de tip „plic”.
Un echipaj a preferat peisajul hibernal așa că veghează din omătul de bicarbonat, privind cum se așterne praful secolului XXI (vezi. „Vine Moș Crăciun?”).
Cadență-n doi
F.11-12 Cățărătorii
Deși ansamblul nu apare în foto de grup, el a făcut parte din trupele mele așa că și-a câștigat dreptul la nominalizare.
O piesă cu adevărat deosebită, adică două figurine care împart același postament este ceva cu adevărat ceva nemaiîntâlnit (evident dacă facem abstracție de călăreți :) ). Cei doi infanteriști montani se deplasează ghemuit ancorați cu o cordelină și ajutându-se în escaladă, din păcate, imediat după trecerea impactului vizual, constați (ca strateg și comandant de oaste) că aportul lor la efortul de război este nul. Din aceste considerente duetul a fost lăsat la vatră, în fapt serviciu activ pe pământ (mă rog, nisip) african.
Reconstituirea
Reconstituirea
Ulterior istoricii aveau să-mi dea dreptate ;) , această armată de elită a luptat în diferite zone de conflict (Frontul de Est, Creta și chiar Africa) așa că cele două contingente luptând cot la cot în capodopera alexiană nu mai pare așa de ciudată, cu atât mai mult cu cât mai există un numitor comun:
Johannes Erwin Eugen Rommel
Din ciclul „Recunoaște personajul”
Aici cărând bețele de schi și arma înfășurate în prelată (hârtie igienică) iar colegii, la etaj, profitând de briza cu aerosoli
Ultimul bilanț : 49
RăspundețiȘtergere