Faceți căutări pe acest blog

Translate

marți, 17 septembrie 2019

Japanese Infantry 1/32 – Airfix 51455-4

Era un englez, un german și un japonez.... asta chiar nu-i banc.


Japanese Infantry 1/32 – Airfix 51455-4 

Producător : Airfix 


Mărime : 54 mm 



Scară : 1/32 



Tară origine: Marea Britanie 



Material : Plastic 



Culoare: Bej



Perioada : WW2 



Tip: Figurine din plastic nepictate 



An producție : 1973



Setul conținea între 14 și 29 de figurine, pentru 7 poziții, dar mult timp (până în epoca lui google) n-am știut că aceste figurine se comercializaseră în cutii, lotul meu venind „la pungă de un leu”. Faptul că nu știam noțiunea de „box art” este nimic pe lângă faptul că oponenții tradiționali au fost băieții de la „Airfix Afrika Korps”.....chestie de asortare cromatică.

La o analiză mai atentă este frapant faptul că trupeții au trăsături faciale diferite știindu-se că pentru noi toți asiatici par la fel, această atenție pentru detalii fiind cu atât mai ciudată cu cât aminteam de britanicii gemelari din seturile Matchbox


F1. Ofițerul

Categoric cel mai titrat personaj dintr-un set care oricum a acumulat calificative bune și foarte bune. Din păcate veteranul „Luptelor de la Moke” este personajul care strigă „Banzai!” în timp ce agită un crenvuști, cel cu Guntō în vânt este sosit oarecum de curând și nu-i cunosc C.V.-ul însă faptul că este vopsit impune o roabă de respect.

Îmi amintesc faptul că „mașinuța de fier” avea valoare maximă dacă îndeplinea două cerințe: să se deschidă ușile și să aibă suspensii, o astfel de scală valorică era și pentru figurine iar „Best of” fiind reprezentat de figurina vopsită, indiferent că vorbim de vopsire integrală (adică cu chipul unui om de zăpadă...vezi ochii din nasturi) sau doar de 2-3 pete de vopsea.







Varianta Star Wars off-on








Sosit 11.10.2022
Ultimul sosit se remarcă printr-o bavură circulară purtată pe post de mare decorație și prin faptul că aparține lotului unde am observat ștanța aplicată figurinelor, în acest caz Șapte (7) BANZAI ! BINGO !





F2. Santinela 

Nefiind o poziție 100% staționară (vezi santinela – statuie de la British Paratroops – Airfix) s-a bucurat de oarece succes în așa măsură încât unul s-a jerfit în numele artei (vezi De veghe-n lanul de ...orez).


11.10.2022 aduce o proaspătă pereche de valeți
Dangalizați pe piciorul drept cu 2, respectiv 5






Echipat regulamentar cu bidonul de apă, traista, portîncărcătorul, baioneta etc. succesul ostașului în marș nu avea cum să treacă neobservat de către „Made in China”. 






F3. Trăgător din poziția în picioare 

Așa cum s-a mai afirmat de către autor : „Niciodată nu ai destul de mulți”. Poziția regulamentară oferea un tir destul de precis pentru robusta carabină tip 44.








GO salve






Doi pușcași se alătură din 11.10.2022, ambii numerotați cu 26 (2 pe emisfera stg., 6 emisfera drpt.)


F4. Ghemuit cu mortier 

În ciuda exotismului, mortierul tip 89 (knee mortar) nu m-a impresionat foarte tare, drept dovadă rata de supraviețuire era extrem de scăzută deoarece firul narativ nu își permitea să zăbovească prea mult asupra lor și poate din aceste considerente nu am catadicsit să scrijelesc o concavitate în armă. În schimb am ales varianta de a transforma mortierul într-o sfeclă (vezi „De veghe-n lanul de ...orez).








Fost-au shichi





Toamna lu` `22 aduce trei culegători de mortiere, doi bine dotați (20) și unul standard asiatic (6)



F5. Trăgător din poziția în genunchi 

În ciuda posturii clasice, utilitatea pentru luptă s-a pierdut datorită „Călcâiului lui Ahile” , acesta sprijinindu-se efectiv pe sol. Lipsa postamentului provoca dese prăbușiri în decubit așa că mai ușor era să-l omor din fașă moletiere.







Șapte popice






Plus unu`



F6. Atac la baionetă 

Cine a văzut fotografii din WW2 cu japonezi antrenându-se „pe viu” nu pot ignora această figurină aflată într-o poziție extrem de belicoasă. Și nu putem să ignorăm mărimea baionetei tip 4 atașată la carabina 44, cu atât mai mult cu cât Macanache se referă la alții cu versurile : 

„Decât să mă duc ca hoțu`, peste două continente 
Unde toți băieții este rudă cu Terente” 

În nouă cazuri din zece ieșea învingător din înfruntarea cu oponentul său (vezi F6 Airfix Afrika Korps)

Individual sau sub formă de „falangă macedoneană”, pagubele produse erau însemnate.








Ariciul cu nouă vieți






11.10.2022 aduce exact cinci împunsături, se poate vedea dispunerea numerelor de pe „tricou” 7 x2, 9; 8 și 10

Unica achizitie din 19.04.2023





Evident că chinejii nu puteau să rateze ocazia. Deși realizarea mă duce cu gândul la cărțile unde spionul amprenta silueta cheii pe o bucată de săpun...cine își amintește „săpunul Cheia” știe ce zic. 



La rândul meu și eu mi-am încercat norocul cu el (vezi De veghe-n lanul de ...orez). 


F7. Trăgător din poziția culcat rezemat 

Ocupa poziție fixă, rar se târâia pe distanțe scurte. De remarcat faptul că este singurul care beneficiază de protecția de ceafă a bonetei Sen Bou, un alt element inedit îl constituie mitraliera ușoară Thaiso tip 11 a cărei siluete este superb redată (inclusiv ciudatul pat de pușcă). Dar micile detalii fac diferența și deși în varianta „hit him” rata de supraviețuire era pe plus, în confruntarea cu dușmanul niciodată balanța nu se înclina în favoarea-i. Așa că degeaba se încăpățânează să țină cracii în V că pentru victorie i-ar fi necesară o mică flexare care să sugereze dinamicitatea (vezi - F7 Airfix Afrika Korps). 








Șase saci pentru șase japonezi sau șase valize pentru ...





11.10.2022 aduce târâș un nou pion, nominalizat la 21 dar rămas cu un 2 pe dreptul și unul pe stângul (cum pățim și noi, civilii, uneori)




Și că tot ziceam:






Update 04.07.2020
Piraterie chinezească sau „Cum este japonezul în viziunea lu Chineju”

Recapitulare : În 11.10.2022 infuzia de capital a fost de 14 și astfel printr-o operațiune simplă de adunare = 50







3 comentarii: