Faceți căutări pe acest blog

Translate

sâmbătă, 16 martie 2019

Yanks

„Yankeii” este unul dintre filmele mele favotite așa încât nu puteam să ratez imortalizarea.

Filmul
Trupele americane sunt cantonate în Marea Britanie, în așteptarea declanșării Invaziei.
Firul principal al povestirii urmărește relația ce se înfiripă între sergentul Matt Dylon (Richard Gere) și Jean Moreton (Lisa Eichhorn), o simpatică localnică. Matt menține relația în limitele prieteniei, în schimb camaradul său Danny dovedește că are „fitilul scurt” și în dragoste așa încât trece la acțiune cu Mollie, o bună prietenă de-a Jeanei. A' bătrână (mama Jenici) este împotriva relației, cu atât mai mult cu cât Jean are un iubit (100% Brithish) ce este plecat pe front, dar cu timpul acceptă ca Matt să vină în vizită. Cu ocazia vizitei se subliniază discrepanța dintre lipsurile insularilor și resursele inepuizabile ale americanilor, în fine.. tanti Clarrie (mama fetei) nu ratează nici o ocazie pentru a-și face cunoscută părerea legat de relația porumbeilor, situația este dezamorsată de către tatăl fetei (act de mare curaj dacă ținem cont ca este sub papuc). La masa este prezent și Geoff, fratele Jenicai, asociat prosper al unei „firme de cuttering” ce deservește trupele USA.
Cu ocazia Anului Nou aflăm că americanii înca au probleme rasiale și aplaudăm cu lacrimi în ochi atunci când fetele iau atitudine.
La un moment dat idila este zdruncinată de venirea în permisie a lui Ken (prietenul fetei), motiv de logodnă pentru Jean și de băută zdravănă pentru Matt …intriga se complică ulterior tocmai prin eliminarea lu’ Ken de pe ștatul de plată (căzut la datorie), prilej pentru tanti Clarrie de a da replici tăioase.. dar "Morții cu morții, vii cu vii", relația continuă fata fiind gata să facă Pasul Suprem (nu sinucidere, este vorba de sex) dar Matt (vezi First Knight) bate în retragere, fata se supară și relația se răcește.



Firul secundar al narațiunii urmarește idila dintre ofițerul US John și lady Helen, relația celor doi dezvăluie un alt aspect al dragostei, mult mai profund, pe placul adulților….așa că noi reținem doar zborul cu avionul în Irlanda, unde tanti descoperă că are Las Vegas-ul în sângele-i albastru.



Replici memorabile

„-Face-ți loc!, Face-ți loc, sunt însarcinată!
-Așa este jumătate din oraș!”

„Avem destule bunătăți pentru azi, îl mâncăm altă dată…..asta o terminam azi, stai fără grijă ”

„Ai grijă de boneta și de sac sun proprietatea Majestății Sale!”

„Juma-Juma?!, jumătate de la mine, jumătate de la nevastă-mea”
„Daca luăm 2000 de comenzi o dată, o sa facem avere”

„Suntem o țară de corcituri, cu cartea de istorie de grosimea unei reviste”

Vizuale memorabile

Buldozerul american ce mușcă din terenul britanic de golf

Vaporul ce pare a naviga pe pajiște

Cei doi, Matt si Jen, oglindindu-se în masa de inox a bucătăriei de campanie

Puștiul ce umfla „un balon”, printre ruine

Orașul pustiu, doar curcani MP și codoașe letargice

Stolul de pupeze ce asediază gara



Final
Doamna Clarrie moare, Jean primește tortul realizând astfel că Matt nu este nici impotent, nici misogin, este doar îndragostit (om serios cu armata făcută); fata fuge la gară. La gară agitație mare, trupele așteaptă garniturile care să-I care spre punctele de îmbarcare, toată suflarea feminină a orașului încearcă să intre în gară iar Jean și Mollie sunt prinse în acest torent isteric..
Între timp Geoff încheie ultima tranzacție, pe fondul deprimant al desființării bazei americane.



.... Cele două eroine ajung la peluza I, apoi la tribuna oficială unde primesc (și trimit) bezele către iubiții lor…trenul este în mișcare…lacrimi în ochișori (de emoție, de la fumul locomotivei, din cauza filmului..etc.)
The End





Yank’s II nu s-a mai turnat…dintr-o regretabilă greșeală de regie, plutonul lui Matt a fost debarcat pe plaja Omaha….





Momentul surprins în diorama-afiș (afișul-dioramă) îi prezintă pe Matt și Jean (cu fustă), imediat după ce Jenica a scris numele lui Ken (adică Derek Thompson) în „Cartea de Onoare a Eroilor Neamului”










Mulțumiri MGM ce a facut posibil realizarea acestui proiect, mult râvnit dar amânat din cauza lipsei de informații vizuale (pe net 6-7 foto nereprezentative).





Distribuție 

1. M & J – Europe 1945 MB3514

2. Chenar – imprimare pe folie

3. Rama lemn – 21/15/3,5 cm

4. Batic – hârtie igienică

5. Scara – polistiren extrudat

6. Catedrala – cartel telefonică, komatex, future, umbră arsă și Revell Aqua Stone Gray

7. Vestonul lui Matt – jacheta originală și cartelă telefon



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu