Faceți căutări pe acest blog

Translate

duminică, 1 martie 2020

German Paratroops – Airfix 51547-6

Operaţiunea Mercur („Unternehmen Merkur”) a debutat în 20 mai 1941 și a constituit prima invazie pe calea aerului din istoria armată, deşi germanii mai folosiseră paraşutişti şi planoare şi în cadrul invaziilor din Danemarca şi Norvegia , Belgia , Olanda , Franţa continentală şi Grecia, amploarea desantului din Creta a fost fără precedent. În contrast cu metoda tradiţională conform căreia paraşutiştii săreau cu armele individuale asupra lor, desantul din Creta „a beneficiat” de comasarea armamentului in containere paraşutate, prin acest concept se creştea mobilitatea paraşutistului totodată prevenindu-se deteriorarea sau chiar pierderea armamentului la aterizare, partea proastă a fost că paraşutiştii au trebuit să se descurce doar cu pistoalele, cuţitele de luptă şi câteva grenade.

Din fericire pentru aliați estimările făcute de serviciile de spionaj germane au conţinut date eronate, contingentul Commonwealth fiind subestimat, la fel ca şi forţele militare greceşti. În plus populaţia civilă care se preconiza a fi pronazistă s-a dovedit a fi un factor nociv pentru integritatea trupelor germane, trupele civile uneori înarmate arhaic (furci, topoare, coase sau cuţite) îngreunând înaintarea trupelor Fallschirmjäger. După prima zi de luptă, germanii au suferit pierderi îngrozitoare şi nici unul dintre obiective nu fusese și abia după 10 zile (la 1 iunie), insula Creta este sub control german.


German Paratroops – Airfix 51547-6 

Acest set conține 14 poziții, din păcate din echipa mea lipsesc cel puțin trei ostași 


Producător : Airfix 


Mărime : 54 mm 



Scară : 1/32 



Tară origine: Marea Britanie 



Material : Plastic 



Culoare: Albastru 



Perioada : WW2 



Tip: Figurine din plastic nepictate 



An producție : 1968 - 2009

F1. Kampfspiele










Din exces de zel a reușit să-și rupă atât glezna cât și baioneta. Înarmat cu o carabină Mauser 98 K însă atenția ne este atrasă de elementele clasice ale parașutistului german: cască inconfundabilă şi jacheta de zbor cu poalele prinse în capse care oferă aspectul caracteristic de „pantaloni scurţi”. Magazia carabinei se încărca cu 5 cartuşe folosind o lamelă de încărcare, fiecare lamelă era păstrată într-un buzunar individual așa se face că 12 buzunare alcătuiau banduliera pe care o observăm aici . 

Evident imitatorii nu puteau lipsi de la acestă festivitate.







F2. Prokrustes










Lovește cu sete cu aceiași Kar 98 K, mă rog ar fi lovit dacă nu-i „aluneca” din mâini în favoarea unui proiect ce prevedea atârnarea în harnașamentul parașutei. În lipsa altor detalii ne mulțumim să observăm bidonul pentru apă, încărcătoarele clasice ale infanteriei germane, câte două, de o parte și de alta a paftalei dar și cele două generoase buzunare aflate pe poalele uniformei de salt. Cu numărul 23 pe tricou postament. 

De remarcat faptul că fratele german geamăn a fost imortalizat în mijlocul fandării, vezi minidiorama cu iz de rebo eliptic hipocren.


F3. Halt ! Offizier!








Inițial m-a intrigat „miriapodul” ce se observă pe partea dreaptă a pieptului. Știam că există două buzunare cu fermoar dar aici este doar unul și nici orientarea nu-i tocmai corectă. Ulterior m-am gândit că este vorba de celebra „Luftwaffe Paratroopers Combat Clasp” dar respectiva distincție n-a apucat să ajungă pe teren (adică n-a ajuns decât postbelic). Până la urmă conchid că este un buzunar cu reißverschluss fermoar, atenția fiindu-mi distrasă. Aș putea să jur că văd ceva mustăcioară prusacă încadrată între curelele căștii (curelușe abia vizibile la această figurină). Dacă tot ne-am oprit din drum să observăm și eșarfa, binoclul, pistolul mitralieră cu pat rabatabil sau port-încărcătorul pentru trei sectoare. Nr.12 este rezervat pentru postamentul liderului.


F4. Kleines Knie





O combinație între „tragere din poziția în genunchi” și „tragere din șold” care nu oferă prea multe detalii. Talpa bocancilor este lisă (dacă ignorăm bavura) în schimb se pot admira unghiile de la mâna stângă. Schmeiserul pare să fie cu patul pliat iar eșarfa se revarsă în valuri. Umbra sa este de 15.


F5. Krampfadern





Duce greul luptelor dar în acest caz particular se poate considera ca fiind responsabil cu represaliile din iunie 1941.






Întâi de toate trebuie remarcat că am trei trăgători din poziția „din picioare” și aceștia pot fi așezați în funcție de numerele ștanțate pe postament respectiv.... : 1,2 și 3. Apoi, cu această ocazie, se confirmă că bâzdâgania de pe partea stângă a pieptului este un fermoar, mai precis este fermoarul ce sigilează celebrul Fallschirmjäger Messer. În rest același omniprezent bidon pentru apă, varianta „german infantry” de păstrare a lamelelor cu cartușe sau baioneta pentru Karabiner 98 Kurz aflată în uzucapiune 😂 
Eins x 3 

Dar să nu plecăm din această zonă fără a aminti despre particularitatea carabinei aflate în dotarea parașutiștilor, armă cu repetiţie, de tipul bolt action, cu muniţie de 7.92 (aka calibru 8mm Mauser), greutate totală de 3,9 kg și o lungime totală de 111 cm. Exact din lungimea carabinei Mauser 98 K apare și particularitatea: fiind mult prea lungă pentru desant (chiar și depozitată în container, patul din lemn a devenit rabatabil pliindu-se lateral stânga.


F6. Spaziergang





Ostașul aflat în patrulare pare la fel de mustăcios ca și ofițerul F3, însă amputația se datorează exclusiv plasticului capricios utilizat de Airfix. În rest este infinit mai plictisitor decât restul echipei prezentate...de fapt nu este ꚙ este doar un 8 ștanțat pe postament.


F7. Kleines Knie (al II-lea)






Un alt enoriaș al turmei, țintește cu cu pistolul mitralieră și are dangaua cu numărul 9 și sigur nu este 6 deoarece matrițerul a cioplit un „9.”






F8. Deutsche Welle






Poate fi considerat ca o a treia oiță din turmă (dar cu fir direct) , copie în oglindă a primelor două atinge pământul postamentul cu genunchiul stâng strângând între picioare o stație radio. Nu dețin informații și nici dorința de a identifica dotarea tehnică dar m-aș hazarda să afirm că nu este un Tor.Fu d2. Radistul vorbește în microfon (eu îi ziceam galenă dar se pare că este profund greșit), are căștile pe urechi și cu mâna stângă se ține de înalta antenă . Deși la 1/32 postbelic pare mai mult o codotomie drastică decât o antenă eficientă, figurina compensează printr-un halou făcut de bavura scăpată pe steroizi.

Aici Radio Europa Ocupată 
Matematici speciale : 2 cu 19 + 1 cu 18 


F9. Natter






Trăgător din poziția „culcat rezemat” din care este extrem de greu să obții o figurină acceptabilă pentru o dioramă serioasă deoarece pe partea dreaptă casca, arma și cu fața alcătuiesc o masă amorfă. Însă apropo de armă, în ciuda restanțelor grave la detalii se pare că este enigmatica pușca de asalt FG42, varianta pentru mafioți :) . Din denumire nu este problemă cu „FG” că înseamnă Fallschirmjägergewehr adică pușcă de parașutist, problemă este cu 42-ul care vine de la anul lansării adică mult după maiul din 41. În fine, are un 28 pe piciorul drept (adică pe membrul stâng pe care-l ține drept, dreptul fiind flexat) și oricând poate presta într-un peisaj cu cyborgi, astronauți sau comando contemporan...trebuie înlăturat doar bidonul ce-i răsare din buca dreaptă.


F10. Korn-die-natter






Târâitor aruncător, din poziția culcat, făcând sprijin pe mâna stângă execută aruncarea grenadei defensive. Mâna stângă face priză pe un pistol mitralieră MP 40 a cărui pat rabatabil s-a pierdut în luptele de la Mochetzeny, de altfel și grenada tip ciocan tot cam pe acolo a fost lansată lăsată. În rest 
poziția este destul de instabilă, deseori din sprijin pe armă și picioare trecea în „sprijin facial și înotătoare dorsală cu bocanc”. Apropo pe aripioară, acolo are un 30.


F11. Dar ist der Lauf ?






Dacă doriți detalii, de fapt lipsa lor, recomand o retrospectiva lui F4 unde „în genunchi” se înlocuiește cu „în picioare” iar numărul 15 îl înlocuiți cu ce vreți voi că postament.... Keine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu