Faceți căutări pe acest blog

Translate

duminică, 8 martie 2020

British Eighth Army – Airfix 1805

British Eighth Army – Airfix 1805
Acest set conține 7 poziții, dar echipajul meu este lipsit de direcție* comandă 
din 10.04.2023 există comandament
Producător : Airfix 
Mărime : 54 mm 
Scară : 1/32 
Țară origine: Marea Britanie 
Material : Plastic 
Culoare: Gălbui 
Perioada : WW2 
Tip: Figurine din plastic nepictate 
An producție : 1971 



Operațiunea Crusader (18.11.1941) când în ciuda deficitului de tehnică și a pierderilor însemnate trupele aliate obligă Afika Korps să bată în retragere. Ulterior polii de putere se schimbă încă o dată, germanii recâștigă supremația dar atacul de la sfârșitul verii se izbește de o Armată a Opta britanică aflată sub conducerea lui Montgomery. Tobruk, Gazala sau Benghazi au fost câteva dintre punctele fierbinți, imposibil de ratat când se amintește de WW 2 pe Continentul negru.

Eliminarea Axei din Africa este considerată de unii istorici ca un punct de cotitură în deznodământul celui de-al Doilea Război Mondial, faima celei de-a Opta armate fiind astfel asigurată. Așa se face că implicarea în debarcarea din Italia poate trece neobservată pentru ignoranți. 


 În cazul meu situația a fost mult mai gravă și nici nu se pune problema de circumstanțe atenuante :

Trupeții mei s-au învârtit în aceiași „Time loop” : Vulpile deșertului de Gordon Landsborough, adică în capul meu British Eighth Army era Long Range Desert Group. Ba mai mult decât atât, era o rutină obligatorie conform cărora englezii începeau lupta și în secunda următoare făceau rost de echipament german și astfel toate luptele au fost purtate de Afrika Korps Airfix , adică fraticid cu fiecare ocazie.










F1. Săritura cu prăjina

În plin avânt, cu bătaie pe piciorul stâng, înclinația puștii Lee-Enfield dezvăluie intenția enucleare mono sau bilaterală, deși mai uman ar rezolva-o cu un pumn de nisip. Și apropo de asta, se poate observa că beneficiază de propria orbită 🙈 din bavură. Înseriat cu numărul 12, 13 sau 19 (pe cracul drept)













18 picioare*


*patru păjini (1 prăjină = 3 stânjeni, 1 stânjen= 6 picioare) 

Fața de glazură
Unul, înainte și după baie


6 (șase)
1 de 12, 2 de 13, 1 de 19, 2 de 20






F2. Profil de medalie

Clasica reprezentare a „ pistolarului WW2”, pion important în luptă (asta dacă apuca să tragă... vezi Intro). Chingile formează „X” pe spatele , în față susține două genți textile extrem de încăpătoare iar pe șoldul drept atârnă baioneta. Înseriat cu numărul 27 (crac stâng)













Avers x2

Poc & Poc   

15.08.2022 baie  


Plus 2

Trupa de opt din 10 aprilie 2023
2x23, 2x24, 1x25, 1x26, 2x27

Tot aici este unul care-i bazat pe bavuri








F3. Nela Santinela 

Parcă este o ilustrație din Basmele lui Ispirescu, la faza cu Prâslea care se folosea de țepușe ca să combată somnul...acum privește mai atent la încărcătorul împlântat în carne omului. Să observăm că niciunul dintre ostași n-are ligheanul asigurat de curelușa sub-bărbie. Înseriat cu numărul 5 (crac drept)
„Mai la stânga, mai sus, ține așa, nu mișca” (Prins bulgarii 1980)

Patru pentru pază, coloratul pare că umblă cu pliabila

7 cu țepe (10.04.2023)
2x2, 1x3, 2x4, 2x5







F4. Enoriașul 

Cu genunchiul drept proptit pe sol postament și-l oferă pe stângul ca punct de sprijin pentru țintirea cu pușca 4 MkI. Fiind doar un singur reprezentant, pe deasupra 😋 și vopsit nu pot completa la


 ” Înseriat cu numărul ...” 

Doi năsoși
și da, numărul dangalizat este „11”
15.08.2022

Unul scuipă flăcări

3 genunchi 
2x10/1x22

Din care unul are furunculoza








F5. Gușteru` 

Din păcate singurul Bren a încăput pe mâinile acestei suricate cu accese suicidale. Ostașul pare surprins în plină criză de tetanie, așa de puternică încât trimite S.O.S. –ul către sniperi. Profităm de pauză pentru a remarca eficiența pantalonilor scurți în protejarea genunchilor târâiți pe postament, dar cu manșeta regulamentară perfect asortată la șosetele roluite. Iar dacă n-ați observat încă de la Nela, este musai să menționăm tălpile lipsite de model (poate că este vorba de talpa ce nu lasă urme, talpă cărei îi făcea reclamă L.T. Bonham în „The Hunted”). Înseriat cu numărul 9 (piciorul drept, adică pe piciorul stâng aflat în extensie).

Apă !
Șase sosiți pe burtă (10.04.2023) 4x8, 1x31, 1x32

 



F6. Șold armat 

Mânuitorul de Thompson ar fi putut face carieră în luptă (dacă ar fi fost decent îmbrăcat, așa cel mult într-o dioramă „Băieții din strada Pal”). Înseriat cu numărul 15 (crac stâng) sau 28(2 pe crac stg., 8 pe crac drpt.)








Doi mici cu sare, unul cu muștar și doar unul cu scobitoare






Doi epilați regulamentar


Alți doi

Încă șase din Șoldanu (10.04.23)
2x17/2x14/1x15/1x 2-8
F7. Șefu` de la băieți



Ofițerul are o postură dinamică, piciorul drept sprijinit pe sol iar cel stâng pregătit să pășească. Inevitabilii pantaloni scurți (tot este bine că nu-s bombay bloomers), cămașa cu mâneci suflecate, pe șoldul drept tocul revolverului, șold stâng bidonul pentru apă, clasicul harnașament în X (model `37).
Botinele din piele maro cu moletiere și ciorapii trași pe gambă, cămașa descheiată la gât, un șnur ce atârnă până la nivelul cingătoarei, nu îmi dau seama dacă este șnurul de la revolver sau șnurul pentru fluier iar husa prinsă în dreptul cingătoarei pare să fie pentru muniția pistolului dar, la fel de bine poate să fie o husă pentru busolă.
Cascheta SD face notă discordantă cu restul ligheanelor, revolverul purtat în mâna dreaptă pare să fie un Webley Mk VI și cam atât despre Rilă sefuțul de la șobolanii deșertului.


2x6/1x7
Căci da yes trei ofițeri și-au făcut intrarea din aprilie 2023



Astfel începutul lu` ianuarie (2022 n.a.) băieții n-au primit uniformă de iarnă dar au primit întăriri







Și pare că pirații n-au ratat acest echipaj îmbrăcat sumar 













Prin 2003 am descoperit conceptul de dioramă, vopsire figurine etc. și imediat după descoperirea unei mici comunități românești au apărut și primele „victime” iar cei trei au făcut parte din primul lot machiat cu materiale profesioniste (Revell enamel mat 35 și mat 85 :) ).



După cum (teoretic) se poate observa F6-le era decapitat, ani de zile a prestat făcând abstracție de acest handicap major. Odată cu emulația din 2004 am decis să încerc o reabilitare dar fiind o perioadă de pionierat singurul material aflat la îndemână a fost prenandezul. Astfel căpățâna născută din Moment rezistă și în zilele noastre.




Tot aici este locul să amintesc de opera timpuriu-alexiană, lucrare intitulată „Kich cine vine la cină?”. Pe scurt: niște chinezării la 1/72 care ulterior s-au dovedit a fi copiile Armatei a 8-a britanice cu care am încercat să construiesc varianta deșertică a „globului cu zăpadă”. Materiale : borcan de Uncle Bean`s, armata vopsită și fixată pe capac, elastic pentru bani tăiat mărunt pe post de nisip și apă distilată fiartă. După 16 ani atât apa cât și vopseaua arată extrem de bine.

 












Și la final trebuie să subliniez impactul pe care la avut romanul citit răscitit a lui Landsborough: primul meu câine (Schnautzer uriaș) a avut numele Kufra iar prima lucrare a fost despre o scena epică de la Marea de Nisip.

Apropo, pare o rebranduire a setului cu fotbaliști 😁














3 comentarii: