Faceți căutări pe acest blog

Translate

duminică, 3 mai 2020

Modern British Infantry – Airfix 51472-9

Când greșești o dată, treacă-meargă dar când greșești de două –trei ori nu mai ai nici un fel de scuză. Acestea fiind spuse, n-am absolut nici un fel de scuză în cazul setului Modern British Infantry. 
Astfel prima lovitură de pedeapsă se aplică deoarece „Haiducii lui Șaptecai” și-au vărsat sângele tocit postamentele luptând în WW2 (fiind asimilați trupelor aeropurtate)
Modern British InfantryAirfix 51472-9 

Producător : Airfix 

Mărime : 54 mm 

Scară : 1/32 

Tară origine: Marea Britanie 

Material : Plastic 

Culoare: Kaki 

Perioada : WW2 

Tip: Figurine din plastic nepictate 

An producție : 1984



F1. Executor judecătoresc

Să începem de sus : Cască cu fileu de camuflaj (mult timp am crezut că soldații își aninau crenguțe-n cap), o fizionomie extrem de detaliată, curelușa bine individualizată și fixată sub bărbie. În ciuda posturii statice există o dinamică combativă care a ajutat la supraviețuirea acestui personaj (nu mai insist pe tema victimelor Afrika Korps sau Imperial Japanese Army).



Dacă este să fim cârcotași, partea dreaptă a capului este net superioară emisferei drepte (din punct de vedere a detalierii, ca și mărime superioritatea dreptei este evidentă). 

Și dacă tot suntem aici, să remarcăm filarioza limfatică ce afectează brațul stâng al ostașului, că dacă nu-i stângaci n-are nici o explicație pentru hipertrofia brandului. 


Tir în doi



F2. Zapata 

Că tot suntem la nivelul superior să remarcăm textura eșarfei, celebra plasă de camuflare a feței purtată la gât încă din WW2. Evident că o astfel de apariție hollywoodiană nu avea cum să scape neremarcată și cu toate că sfidează noțiuni elementare de supraviețuire și etică profesională este promovat direct în fruntea topului. Înarmarea cu un Bren MK2 belt-fed fiind încă un element care consolidează poziția de lider absolut. De altfel opera timpurie, Kurt Steiner stă mărturie pentru faptul că notorietatea personajului plasticat a făcut ca preselecția să fie o simplă formalitate în „ecranizarea” unei cărți din Top Ten WW2.


Mexicanul și Neamțul




F3. Zmetie

Abia de ajunseserăm la piept și trebuie să urcăm la nivel superior pentru a remarca faptul că devine deranjantă țuguierea posterioară a căștii, poate doar fanii Star Wars (latura pacifistă) să fie ceva mai indulgenți, zic și eu. 


Dar să revenim la nivel, vestonul este bine detaliat, două buzunare cu capac pe piept, două pe poale și dacă avea două pe mâneci mă riscam să afirm că este din „Operation Banner”. Până și nasturii (opt vizibili) sunt redați de matrița deosebită. Individul se remarcă (în cadrul acestei echipe, evident) prin faptul că propulsează o grenadă defensivă, deși în toiul luptelor, în peste 80% din cazuri, ananasul era pe post de box potențându-i croșeul de dreapta.
Să zicem două cuvinte și despre armă (identică cu Executorului j. F1), Self-Loading Rifle L1A1 aka SLF : „Very well”.



Doi pumni din fundu` curții


F4. Big Zaitsev

În mod absolut evident toată atenția se îndreaptă către aruncătorul de grenade (și nu este vorba de F3), acesta se dorește să fie un Carl Gustav numai că este mult subdimensionat pentru un L14A1 plauzibil. Aș spune că avem în față (iar F4 pe umăr) un hibrid rezultat din mixarea „Carl Gustav” cu un „M72 LAW.... 
.....dar nu îmi permit, pe motiv de opera „Buturuga mică...” unde chiar dacă omitem plasarea acțiunii în 1944 tot rămâne problema camuflajului .
Doi eroi Două erori


F5. Ciuruitorul

Dacă facem abstracție de aspectul Two-Face, rămâne alura de badass și atunci să fi văzut cum dădea iama-n japonezi, precum Charles Bronson în lubenițe. 

 

Deși la această figurină nu este vizibil sistemul de prindere al centurii, este momentul să ne ocupăm de harnașament. Centura este ranforsată de un ham, curelele străbat pieptul unindu-se în „V” la nivelul cefei (formând așa numitul jug) și coboară pe spate fiind vizibil mai înguste și situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale. De cingătoare (web belt), la nivelul șoldurilor, atârnă câte un port-încărcător generos, iar la spate alte două genți (admit că posibil una să fie cu mască de gaze) și ceea ce pare a fi o pelerină roluită. De menționat că detalierea este destul de bună, faptul că încărcătorul de pe șoldul drept are tendința să devină amorf se echilibrează prin detalierea cataramei dintre omoplați.



La Seceriș


F6. Șarpele cu ochelari

Aici dacă trebuie să ne ocupăm de nădragi, este obligatoriu să tragem cu ochiul la alți camarazi, asta pentru a remarca faptul că pe fiecare crac este câte un buzunar aplicat, buzunar ce-i lipsește soldatului F6. Moletierele sunt bine realizate iar bocancii sunt acceptabili (eventualul gust amar poate să vină de la talpa lisă). Un plus de apreciere trebuie oferit pentru meticulozitate, astfel în ciuda faptului că eroul nostru este întins pe burtă, nu lipsește detalierea suprafeței de sprijin. Din păcate are un rol eminamente decorativ, ocazional având timp să spună o replică (înainte de moarte).

  „Bravul Mc John scrutează orizontul, din boschetul ce-l adăpostește. Observând ceva mișcare, prin binoclu spuse : Vin!”


Proctită la orizont !


F7. Șotron

Figurina arată extrem de bine dar pentru combativitate mă văd nevoit să-i dau un „0”. Urma scapă turma, fiind la final sunt în măsură să remarc faptul că acest set are lipsuri elementare. Astfel nu există bidon pentru apă, nu există mască de gaze și pot accepta aceste omisiuni că fiind vorba de Războiului Nuclear nici nu mai este foarte important, dar nici măcar o amărâtă de lopată de infanterie? Păi cine să-i mai mângâie la .... spate ?

Michonne și frații


Știu sigur că unul dintre frați și-a pierdut postamentul cu bună știință, fiind principalul nimicitor al trupelor lui Rommel. Evident că nu-i din WW2, normal că n-are nici un fel de prestanță cocoțat în spatele cămilei, desigur că doar dromaderul era /este în Africa...nu-mi spune astfel de lucruri, întoarce-te în timp și spune-mi aceste adevăruri cruciale (în timp ce eu mă joc cu un băț pe post de Excalibur).

De fapt trebuie pe fond verde ca să adăugăm dunele în post-producție
Cu mic cu muștar mare pentru Victoria Finală Fotografia de Grup


Până la proba contrarie să dăm vina tot pe chinezi (vezi Pandemia made in Wuhan). Proveniența acestor omuleți se pierde în negurile timpului (undeva prin 83-84), cel mai probabil în urma unei tranzacții reciproc avantajoase (Pif-uri, mașinuțe de fier sau surprize Turbo) cert este că au supraviețuit multor lupte, cel cu pușca la ochi n-a fost nici măcar julit fiind deja veteran când trupele Airfix & Matchbox și-au făcut intrarea triumfală.



The End 
?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu