Faceți căutări pe acest blog

Translate

duminică, 1 decembrie 2019

Filodendron 1/35


Într-una din zile de toamnă însorită atenția mi-a fost atrasă de o plantă cu potențialul machetistic.
Măcrișul – calului, dragavei sălbatic, urzica- raței, brustan, dragaveică, hrenuț, limba-boului, măcrișul-cucului, ștevie porcească, ștevie-sălbatică etc. Deci este musai să beneficiem de dotare cu diacritice deoarece  Ștevia nu este același lucru cu Stevia (un motiv în plus pentru a pronunța corect numele de scenă a lui Stevland Hardaway Judkins).

Răsfoind botanica de clasa a V-a aflăm că fructul plantei de ștevie este denumit impropriu „sămânță”, fiind în fapt o achenă triunghiulară, cu suprafață netedă de culoare maro-roșcat, care asigură protecția și răspândirea unei o mici semințe lucioase (pentru aceia care deja au uitat care era scopul acestui articol să spunem că „aripioarele” asigură plutirea prin aer sau pe apă dar și aderarea la blana/lâna sau hainele animalelor).
  În încheierea lecției de botanică trebuie spus că genul Rumex are o multitudine de specii, fiecare plantă cu morfologie specifică, astfel unele fructe ducându-ne cu gândul la capitolul fierbinte din anatomia de-a șaptea. 
În fine, epuizând numărul de litere alocate per articol, să lăsăm imaginile să facă lobby pentru o dioramă vegetală la 1/35.

 

 














 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu