De ce n-are ursul elicopterul coadă ?
Ca materie primă : Academy, MiniArt, Meng și multe alte resturi de pe lângă casa omului.
Propulsia antigravitațională este direct de la un Mig 15 (1/48 ca și Apache), venită să compenseze alte mijloace ecologice de deplasare în spațiu-timp
O privire ageră poate observa un pilot sau ceva rege renegat, cocoțat la etaj (un sofer rus dintr-un kit MiniArt) dar poate desluși, totodată, privirea de vițel la poarta nouă a fochistului (aka un Italeri cu veleități de fotomodel ..de vitrină) aflat după hubloul cu dioptrii.
Pentru acest rol, rusul își schimbă capul dar năravul ba, primește apărători de glezne și genunchi (că în spațiu se practică faultul), niște tije protejează suplimentar cervicala și multitudinea de găuri anticipează multitudinea de accesorii.
Dar să revenim la vehiculul Persu 0.22 (botezat astfel in memoriam ing.Aurel Persu 1890 - 1977, de admirat veleitățile acestui om născut în locul nepotrivit).
.jpg)
Peste toate acestea s-a introdus și o cabină de elicopter, altul decât eroul inițial, este vorba de MI-24V scara 1/8 din revistă (primul număr a a costat cam 5 lei și cred că am cumpărat 4-5 ca material pentru diferite proiecte ).
Vopsire și înmatriculare
.jpg)
.jpg)
Evident că totul trebuie bine etanșeizat, precum refrenul lui Chilian
care ulterior a virat în movuliu
a rezultat cel de-al treilea personaj al telenovelei interplanetare „Cocoșatul Zburător”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu