Faceți căutări pe acest blog

Translate

duminică, 5 aprilie 2020

U.S. Paratroops – Airfix 51464-8


Deşi germanii mai folosiseră paraşutişti în cadrul invaziilor din Europa, amploarea desantului din Creta a fost fără precedent și astfel „Operaţiunea Mercur” (20 mai 1941) a constituit prima invazie, pe calea aerului, din istoria armată. Britanicii și americanii au depus eforturi susținute pentru a recupera acest handicap.


U.S. Paratroops – Airfix 51464-8 
Producător : Airfix 
Mărime : 54 mm 
Scară : 1/32 
Țară origine: Marea Britanie 
Material : Plastic 
Culoare: Gri 
Perioada : WW2 
Tip: Figurine din plastic nepictate 
An producție : 1975 

Să vorbești despre parașutiștii americani fără a aduce vorba despre „Ziua cea mai lungă – Cornelius Ryan” este absolut impardonabil însă, din punct de vedere vizual, există o vastă bază de date.


Înainte de a continua, hai să aflăm oarece informații despre tine și anume „Pe care din următoarele personaje îl avem la 1/32”:

  • Lt. Col. Benjamin Vandervoort (John Wayne) - The Longest Day
  • C.Carwood Lipton (Donnie Wahlberg) -Band of Brothers
  • Alan Michelson (Ryan Hurst) – Saving Private Ryan
  • ...sau poate te gândești la un western?

Zice-se că desantul ar cuprinde nu mai puțin de 14 suflete plasticate, pesemne la mine șapte au sărit din schemă.

Deoarece mare lucru nu se vede din cauza vestimentației, de fapt cel mai deranjant este harnașamentul extrem de neglijent, am decis că trebuie efectuată o curățenie generală (asta nu înainte de a efectua o primă ședință foto, așa cum o să reiasă în cele ce urmează), adică Triumf, scufundare, agitate, periere și clătire.

Revenind la simbolistica numărului „7”  este imposibil de evitat frustrantul film cu cowboy „Cei Șapte Magnifici”, film care mi-a stricat cheful în copilărie. Un asemenea sentiment de nedreptate n-am mai întâlnit decât în a V-a când am fost obligat (ce bibliografie de rahat!) să citesc „Morcoveață”. Exact! 
De altfel nici opera lui Akiro Kurosawa nu pot spune că-mi crește cantitatea de endorfine.





M1. Britt - casca cu fileu camuflaj prinsă pe sub bărbie, carabină pat rabatabil , câte patru încărcătoare de o parte și de alta a sistemului de prindere a centurii. 
Bidonul fixat la spate iar lopata de infanterie levitând pe fesa stângă, și să nu uităm de fantasticele buzunare ce garnisesc atât tunica cât și pantalonii. 


De remarcat că toți luptătorii sunt ștanțați, cifrele sunt în pozitiv dar „în oglindă”, astfel trăgătorul din picioare aka James Coburn are numărul „4” (respectiv „5” pentru camaradul congener) pe gamba piciorului drept. 

Cei doi ochi..tori

Din 16.10.2022 un al treilea



M2. Harry Luck - fuziunea mâinii drepte, a feței, a armei și a căștii. Casca cu aspect de căciulă cadrilată m-a încurcat destul de mult și astfel (în ciuda celorlalte elemente comune) m-am ferit să-l asimilez echipajului american (dacă era spion?) . 
Trăgătorul din poziția culcat aka Brad Dexter este dăngăluit cu „10” pe piciorul stâng. Și pentru a răspunde grupului de cârcotași care au obiecții cu privire la neconcordanța dintre poziția din foto vintage vs. poziția adoptată de figurină, reamintesc faptul că Harry este primul care pică. 



M3. Lee - balerin, cu sprijin pe picior drept, țintire cu mâna stângă și aruncarea grenadei defensive cu dreapta... schema „Four Touchdowns in a single game - Al Bundy”. 

Să remarcăm eșarfa, protecția pentru bărbie și bocancii Corcoran, cu atât mai mult cu cât dreptul pare eviscerat.
 Aruncătorul de grenadă aka Robert Vaughn are numărul 7 pe tricou buca dreaptă ... dacă este să mă întrebați pe mine, M3 aduce mai mult cu Robert Redford. 


M4. Bernardo O` Reilly - curelușa de la cască desfăcută, talpă lisă la bocanci dar făcând exces de Thompsonul cu pat lemn. 
Ca și predecesorul său direct, preferă s-o poarte pe dreapta (lopata), evident că n-am uitat de cuțitul fixat la nivelul bocancului drept, de altfel cele două par să alcătuiască piciorul unui schelet. 

Trăgătorul din șold, pe genunchi aka Charles Bronson este major („18” pe poalele vestonului). 

M5. Chico - Nici înainte nu era foarte convingător cu atitudinea de impiegat, acum nici măcar atât cu mâna dreaptă fără de lopată iar stânga făr` de cuțit.... și asta dacă ignorăm tentativa de rinoplastie. 


De remarcat că husa lopeții de infanterie a migrat până lângă bidon dar teaca cuțitului este redată realist umplută fiind doar de o bavură dodoloață. Scarface aka Horst Buchholz poartă un „28” la veston. 


M6. Vin Tanner - Singurul beneficiar de încărcător regulamentar pentru a său Thompson iar aderențele armei (inclusiv patul puștii) la corp sunt la fel de deranjante ca și în cazul lui Charles Bronson. 

Aici este momentul să aducem vorba despre „X” și nu este vorba de formidabilul „Studio X” la care visam o săptămână întreagă ca să eșuez lamentabil din motive de antenă mișcată sau de „Colombo” dublat în bulgară. Este vorba de harnașamentul ale cărui chingi (la nivelul spatelui) se întretaie formând un ...„X”. 

Trăgătorul din șold aka Steve McQueen își flutură ostentativ „21”-ul (evident că este vorba despre ștanță). 

O astfel de trupă celebră (Queen ;) ) era normal să fie predispusă la piraterie. 






M7. Chris Larabee Adams - Ochește cu carabina M1 Garand dar fără armament de rezervă ( lopata de infanterie). 

Poziția nu este tocmai ideală pentru a remarca elementele specifice uniformei de parașutist model 1942 dar fiind vorba de un personaj celebru este musai să băgăm ceva text excedentar. 
Trăgătorul din genunchi aka Yul Brynner etichetat cu „14”



Cei din urmă vor fi cei dintâi...asta doar în film, în real life al treilea scapă turma*
* Spoiler Alert ! - Chico, Chris și Vin supraviețuiesc și își continuă aventura...în fapt doar Robert Vaughn le supraviețuiește celorlalți 

Dacă tot avem timp și provizii de hârtie igienică popcorn să vizualizăm niscaiva capturi din film sau imagini de arhivă:












Iar în speranța că postpandemie, lumea o să mai fie interesată de lucruri banale nu pot decât să sper la un remake pentru reunirea celor paișpe de la U.S. Paratroops – Airfix
 Dar pare că am anticipat corect (doar am omis un război ce bate la ușă) și echipa începe să crească

Iar noutatea o constituie The 8th Warrior, personaj cu veleități de conducător, brațul drept înarmat cu pistol-mitralieră iar cel stâng specializat în medierea conflictelor.

Același echipament specific trupelor U.S. adică casual , de remarcat ștanța 20 (sucită) și bocancul stâng (proaspăt ras)

Din acest moment 8 poziții din 14



 




Un comentariu: