Faceți căutări pe acest blog

Translate

joi, 14 noiembrie 2019

Achtung : Ist heiβ !

În ciuda faptului că a trecut mai bine de un deceniu de la finalizarea acestei lucrări, văd ca și cum ar fi fost ieri:
Al doilea pas a constat din asamblarea mortierului, piesă provenită dintr-un kit vintage (în 2008 era doar arhaic) „120 mm Mortar with crew” – Zvezda cod 3503

Pentru etajul postamentului s-a utilizat o sandviș cu rondelă de komatex grosime de 3 mm, rondelă de polistiren extrudat și „lacrimi de bizon”. Ca topic am folosit ceva ușor, de sezon : aracet, bicarbonat de sodiu, zăpadă Noch, covor de iarbă Noch și ceva rădăcină pe post de salată boschet



Ulterior după fixarea mortierului am intervenit cu vopsea Ivory Ceramic de la Marabu știindu-se că fildeșul bun se coace mai devreme decât ghioceii. Și apropo de ghiocei, roz-vrabie al polistirenului a necesitat multe straturi de vopsea/prafuri pentru camuflare.

A trebuit să gestionez cu mare grijă suprafața rondelei așa încât să încapă și Fritz în acest peisaj hibernal, așa explicându-se faptul că talpa mortierului se sprijină doar pe „călcâi” . Pentru echilibrarea peisajului am aruncat în joc o cutie de/cu muniție vopsită cu verde Agama și omniprezentul „ivory Marabu” dar și un sac...mai bine să fie decât să lipsească, pentru un plus de atmosferă „am răscolit pământul de sub zăpadă” cu oarece acrilice.

Că tot am adus vorba de Fritz, că este vorba de Fritz și astfel orice asemănare cu celebrul Walter Armbruch este de neconceput, acțiunea vignetei desfășurându-se undeva pe Frontul de Est deci departe de filmulețul propagandistic filmat prin Ardeni.

Cu această ocazie vă recomand să găsiți timp pentru a studia filmulețul identificând toate „accesoriile” ce împănează uniformele standard ale Kampfgruppe Hansen.

În mod spontan s-a constituit „ un grup de sprijin”, dintre membrii marcanți amintesc de 28 Humbrol, Revell alb semimat, alb Gunze, alb Vallejo sau Agama A52M și Gunze 211.

După etapa de vopsire a urmat încăpățânare (antonimul lui „descăpățânat”) și apoi reîntregirea personajului, acesta fiind inițial adeptul doctrinei de stânga. Ulterior l-am nins cu oleacă de „fildeșiu” de la Marabu. 

Marea înarmare s-a materializat, până la urmă, într-un MG 34 fixat de un rucsac japonglez (British Infantry on Patrol – Tamiya 35223) ce are curele confecționate din carte de joc plasticată și de care atârnă o gamelă rusească. Oarecum influențat de imaginea lu` Armbruch, am fixat un bidon de apă și în buzunarul pantalonilor am plasat un pumnal. Ca tușe de final am cănit cizmele și am aplicat clasicul lac mat Sinto Peinture (spray de care eram mai dependent decât un asmatic).

Vă las puțin în compania vignetei... 

.... înainte de a arunca o privire de ansamblu 

... la baza lucrării 



Se făcea că eram în Balcic (zoom out – Bulgaria, zoom in – talciocul de la intrarea celebrei grădinii botanice) și astfel se naște „primul pas” al lucrării intitulate
  Achtung : Ist heiβ ! 
Cred că bulgarul s-a bucurat dublu, o dată pentru leva câștigată ușor și a doua oară pentru că a scăpat de kitschoasa bricheto-scrumieră.

După dezasamblare și extragerea pieselor necesare proiectului a urmat etapa de identificare a sursei de rugină (un chioșc părăsit) și recoltarea acesteia. Ulterior s-a ornat utilizând metoda copy/paste (aplicare superglue și lipire fragment rugină), apoi aplicare de vopsea maro, diferite nuanțe și diferite metode de aplicare (pensulare, spray și aerograf). Totul culminând cu o perioadă de odihnă, adică uscarea vopselei pe un suport get-beget românesc.

La final sigilare cu grund transparent dar și cu lac mat, decuparea unei rondele din komatex de 3 și fixarea acesteia peste cavitatea grenadei.

Să facem o mică recapitulare care să ajute orientarea în spațiu. Mansarda este reprezentată de sandvișul postament (polistiren/komatex) , între mansardă și etaj placă de komatex, etaj – proiectil iar parterul este o placă de lemn achiziționată pentru scopuri machetistice tocmai de la magazinul Daiso din Cluj-Napoca. 



După ce ați tot admirat gardul de la curte este cazul să apelăm și la etichetă ;)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu